2012. évi beszámoló

Beszámoló a Holisztikus Ökológia Szakosztály 2012. évi működéséről

 

A Szakosztály a 2012. évben három ülést tartott. Ezeknek az összejöveteleknek az egyik célja az volt, hogy az ökológiai kérdések segítségével elősegítse a természettudományi és a társadalomtudományi megközelítések közötti kapcsolat kialakulását. Ennek a kapcsolatnak a kialakítását elősegítette az, hogy Szakosztály ebben az éven az MTA Könyvtára Agora-programjával közösen szervezte meg a programjait és az is, hogy az előadások így az MTA Könyvtára Konferenciatermében hangzottak el.

 

A közös program első rendezvényén, október 03-án,

 

Vida Gábor „Az antropocén korszak gondjai” címmel tartott előadást.

 

A második rendezvényen, október 24-én,

 

Antal Z. László tartotta meg „Klímaparadoxonok” című előadását.

 

A harmadik előadását, amelynek címe „Miért visszafordíthatatlan a környezet rombolása?” Szarka László december 12-én tartotta meg.

 

Az előadások után számos kérdés hangzott el, és élénk viták bontakozott ki a jelenlévő 30-40 különböző szakterülethez tartozó szakemberek között. A természettudományi és a társadalomtudományi megközelítések között ezen a területen is lényeges különbségek vannak, de ezek a fórumok elősegítették azt, hogy a közös téma - a Föld ökológiai állapota – közelebb hozza egymáshoz az ezzel a kérdéssel foglalkozó kutatókat.

 

 

 

Budapest, 2013. április 30.

 

Antal Z. László

elnök