2018. évi beszámoló

Magyar Szociológiai Társaság
Holisztikus Ökológiai Szakosztályának
2018-as programja.


A Szakosztály 2015-ben indította el a „Változó világ” című sorozatát, amelynek keretében félévenként szervezünk tematikus programokat. 2018 tavaszán „Milyen az élhető jövő jelene?” volt a program címe. A program összeállítását és lebonyolítását a Mindenegyüttmegy Egyesület csapata, a Gyüttment Fesztivál szervezői vállalták el.  A 4 részből álló előadás-sorozat a gyüttmentek, vidékre költözők, ökológiai rendszerváltók létkérdéseivel foglalkozott. A sorozatnak az MTA Könyvtár és Információs Központ adott otthont, az Öko Urbana Egyesület pedig anyagilag támogatta a program megvalósítását.

A sorozat programjai a következő voltak:

Február 19.

Az első estén Lányi András: Gyüttmentek az ökológiai rendszerváltozás folyamatában címmel tartott egy bevezető előadást, majd ezt követően Tuba Máté (humánökológus, MEGY Egyesület) fogalmazta meg vita- és beszélgetésindító gondolatait.


Március 19.

Megszoksz vagy megszöksz? - kihívások a vidéki életben - volt az este címe.

Ezen az estén négy városból falura költöző fiatal mondta el sajt személyes élményeit. Beszámoltak a kudarcokról, a csalódásokról és számos konfliktusról is, de azért végső soron azt mondták el, hogy mindenek ellenére úgy látják, hogy jól döntetek. Neki és a gyerekeiknek is jobb ott ahol most laknak és mind a négy fiatal számára fontos volt az is, hogy az ökotudatos életmódot választották, és hogy mások számára is elmondják, hegy ez egy megvalósítható életmód ma Magyarországon.

Április 16.

Vidékre költözéssel megtalálhatjuk a valódi közösségünket? Mi lehet a kulcsa a sikeres közösségi kezdeményezésnek?
Előadó: Vágvölgyi Gusztáv Pabló

Az előadó ezen az estén azt mondta el, hogy a hasonló értékrendet követő közösségek nélkülözhetetlen szerepet töltenek be a gyüttmentek életében, és számos olyan javaslatot mondott el, amelyek segíthetik ezeket a közösségeket.

Május 28.

Kapcsolódj!
Közösségi kezdeményezések terepasztala – volt az este címe.

Az egész programot záró estén a résztvevők mondták el véleményüket erről a kezdeményezésről.

Az egyes esték iránt rendkívül nagy volt az érdeklődés. A terem befogadóképessége miatt 120 főnél le kellett zárni a regisztráció lehetőségét. Elsősorban fiatalokat vonzotta ez a program.

Az előadások után élénk viták és beszélgetések alakultak ki, amelyből egyértelműen látszott, hogy ez a kérdés mennyire foglalkoztatja az elsősorban Fővárosban élő fiatalokat.

Minden előadás után üdítőkkel és szendvicsesekkel kínáltuk meg a résztvevőket és lehetőség volt a kötetlen beszélgetésekre is, amit szintén nagyon jól fogadtak, akik velünk töltötték el ezeket az estéket.

Ez volt eddig a Szakosztály legnagyobb érdeklődést kiváltó előadás sorozta.


Budapest, 2019. június 21.                                                           Antal Z. László