Kozma T, Rébay M (Eds): A bolognai folyamat Közép-Európában

könyvbemutató
Időpont: 2009. március 27. (péntek) 11 óra
Helyszín: Corvinus Egyetem (Fővám tér 8.), 2001-es tanácsterem (II. emelet)
Bemutatja és értékeli: Hrubos Ildikó és Tamás Pál
 

MEGHÍVÓ

A BCE Nemzetközi Felsőoktatási Kutatások Központja és a Debreceni Egyetem Felsőoktatási Kutató és Fejlesztő Központja (CHERD) közös szervezésben könyvbemutatót és vitát tart

Kozma Tamás - Rébay Magdolna (szerk.): A bolognai folyamat Közép-Európában

című könyvéről, amely az Új Mandátum Kiadónál jelent meg 2008-ban.

A bemutatásban és értékelésben Hrubos Ildikó felsőoktatáskutató és Tamás Pál tudományszociológus korreferátuma segíti a jelenlévőket, majd a téma vitájára, beszélgetésre kerül sor a könyv szerkesztőivel és szerzőivel.

A könyvbemutatóra tisztelettel meghívjuk Önt és munkatársait. A rendezvény nyitott, regisztrációt nem igényel.

A könyvbemutató helyszíne és ideje:

Március 27, péntek, 11 óra, a Corvinus Egyetem főépülete (Fővám tér 8.), 2001-es tanácsterem (II. emelet).

A könyvről:

Ez a kötet arról szól, hogyan is áll az ún. 'bolognai folyamat' Közép-Európában. Esettanulmányok mutatják be a felsőoktatási reformokat Magyarországon és szomszédainál: Ausztriában, Horvátországban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában. Az esettanulmányok legfontosabb tanulsága, hogy nem egy, hanem két felsőoktatási reform zajlott le Közép-Európában a rendszerváltozás óta. Az 1990-es években az önálló felsőoktatási rendszerek kialakítására törekedtek; a 2000-es években viszont az alig önállósult rendszereknek hasonulniuk kellene az "európai felsőoktatási térség"-hez.

A kötet szerzői nem egyszerűen megismétlik a hivatalos jelentéseket, hanem társadalomkutatási kérdésként közelítenek a közép-európai felsőoktatási reformokhoz. A társadalomkutatók számára ugyanis nem maga a "bolognai folyamat" a vizsgálandó probléma, hanem azok, akik a folyamatot irányítják. Így közelítve, a "bolognai folyamat" csupán narratíva, mégpedig azoknak a nemzetközi árnyékszervezeteknek a narratívája, amelyek az Európai Unió és a részt vevő felsőoktatási kormányzatok között közvetítenek.

Budapest, 2009. március 10.