Carlo Ginzburg: Talányok: egy hipotézis felülvizsgálata

előadás
Időpont: 2010. február 12. (péntek) 15:30
Helyszín: OSA Archívum (Budapest 1051, Arany János u. 32.).
A "Morelli, Freud and Sherlock Holmes: Clues and Scientific Method" (Morelli, Freud és Sherlock Holmes: talányok és a tudományos módszer) 1979-ben jelent meg először. Amikor 1980-ban a History Workshop Journal című angol nyelvű folyóirat is közreadta, a szerkesztők úgy érezték,
feltétlenül szükséges, hogy az alábbi bevezetővel lássák el: Olasz történész kollégánk cikke merőben más, mint bármi, ami eddig a History Workshop Journal lapjain megjelent. Egyedi hogy ne mondjuk, sokkoló - módon vezeti az olvasót társadalmakon, korszakokon át. Eme írásában, csakúgy mint más munkáiban, Ginzburgot elsődlegesen az érdekli, hogyan látják az emberek a világot, hogyan szerzik meg és rendszerezik tudásukat, milyen keretekbe illesztik ismereteiket, hiedelmeiket vagy megfigyeléseiket, és milyen az a társadalmi struktúra, amely tartalmazza és befolyásolja a tudás eme aspektusait, illetve, hogy ezek hogyan hatnak az előbbire, A Clues az elmúlt évtizedek során a történelemtudomány legsűrűbben idézett és leghevesebben vitatott elméleti írásává vált. Mostani előadásában Carlo Ginzburg felülvizsgálja és átértékeli klasszikus cikkét , újabb kulcsokat adva a múlt megértéséhez.

Carlo Ginzburg jelenleg a pisai Scuola Normale Superiore professzora. Kutatási területe az antikvitástól az olasz reneszánszon át a korai modernkor, sőt a legújabb kori európai történelemig terjed, publikációinak sora pedig átfogja aművészettörténet irodalom-tudomány, történeti antropológia és historiográfia elméletének széles skáláját..

Megjelent művei:
 
The Night Battles: Witchcraft and Agrarian Cults in the Sixteenth and Seventeenth Centuries
The Cheese and the Worms: The Cosmos of a Sixteenth Century Miller
The Enigma of Piero
Ecstasies. Deciphering the Witches' Sabbath
Wooden Eyes
The Judge and the Historian. Marginal Notes and a Late-Twentieth-century Miscarriage of Justice
History, Rhetoric, and Proof
No Island is an Island. Four Glances at English Literature in a World Perspective.