Információs Társadalom Szakosztály

Vezetőség

Elnök: Prazsák Gergő, PhD
e-mail: prazsak(at)gmail.com
munkahely: ELTE TáTK

Titkár: Dén-Nagy Ildikó, PhD hallgató
e-mail: nagy(at)forte.com.pr
tel: 06 30 5908151
munkahely: FORTE Communications Kft.

Bemutatkozás

Az elektronikus kommunikációs eszközök megjelenése és elterjedése átalakította a predigitális társadalom szerveződését. A mobiltelefon hálózatok, a széles körben elterjedt vezetékes és vezeték nélküli internet a folyamatos kapcsolatok biztosításával új társadalmi kohéziós erőt jelent. A mindennapok egyre nagyobb része az online világba kerül, mely hatással van az egyénre, a csoportokra, társadalomra. Az online világ közösségei felidézik a hajdani közösségi formációt. A folyamatos változás hatással van az egyénre, a társadalom alrendszereire, s az alrendszerekben megjelenő cselekvésekre. Átalakul az üzleti élet, a munka, az egészségügy, az oktatás világa (megjelenik az élménytársadalom). Az offline szervezetek online terjeszkednek, s új virtuális szervezetek jönnek létre. Az információs eszközök széleskörű elterjedése nem hagyhatja érintetlenül a nyilvánosságot, s azon keresztül a demokratikus intézményeket, s a demokrácia egészét sem. A web 2.0 az aktív hálózati polgár otthona, aki úgy használja fel a mások által megosztott információkat, hogy közben új tudást hoz létre. Az információs társadalom szakosztály célja, hogy nyomon kövesse és értelmezze a legújabb kommunikációs eszközök egyénre, közösségekre, társadalomra gyakorolt hatását.
 
Prazsák Gergő szociológus 2002-ben végzett az ELTE Szociológiai és Szociálpolitikai Intézetében, kommunikáció és kutató szociológia szakirányokon. 2009-ben szerezett PhD fokozatot filozófia tudományból. 1999-től előbb demonstrátorként, majd oktatóként különböző tantárgyakat tanít az ELTE Társadalomtudományi Karán és más magyarországi egyetemeken, a deviancia szociológiája és az információs társadalom témaköreiben. Jelenleg az ELTE TáTK Interdiszciplináris Társadalomkutatások Doktori Programjának oktatója és titkára, valamint az ELTE TáTK tudományos munkatársa. Kutatási területei: társadalmi hálózatok, információs társadalom, interkulturális kommunikáció.
 
Dén-Nagy Ildikó, okleveles közgazdász. 2004-ben végzett a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem (BKÁE) Gazdálkodástudományi Karán Számvitel főszakirányon és Marketingkommunikáció mellék-szakirányon. 2002-2003-ig a BKÁE Jövőkutatási Tanszékén volt demonstrátor. Több mint hat éve dolgozik Public Relations tanácsadóként. Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia Intézetének első évfolyamos PhD hallgatója, illetve a FORTE Communications Kft. kommunikációs ügynökség ügyvezető tulajdonosa. Kutatási területei: társadalmi hálózatok, információs társadalom és kommunikáció.

Tagok

Események