Newton International Fellowships Scheme

Brit ösztöndíj-felhívás nemzetközi posztdoktori kutatók számára
 
Az ösztöndíjak korai posztdoktori fázisban levő kutatóknak szólnak 2 évre, melyet maximum 10 éves utánkövető szakaszban is támogatnak a brit és az ösztöndíjas hazai intézete további együttműködése érdekében. A pályázóknak már működő brit intézeti kapcsolattal kell rendelkezniük.

A brit kormány erőteljes anyagi támogatását felhasználva négy vezető szerepű brit tudós társaság (The Royal Society [tudományos akadémia],The Royal Academy of Engineering [mérnöktársaság], British Academy [művészeti akadémia], Research Councils UK [a 7 szakterületi kutatási tanács közös szervezete], június 4-én jelentette be Londonban, hogy nemzetközi posztdoktori kutatók számára az Egyesült Királyságban végzendő kutatói munkára ösztöndíjrendszert dolgoztak ki. Az ösztöndíjakat gyakorlatilag bármilyen tudományterületen (természet-, műszaki- és társadalomtudományok) el lehet nyerni.

Az ösztöndíjrendszer nemzetközi posztdoktori kutatók Egyesült Királyság-beli munkájának ösztönzésére és finanszírozására szolgál.

 

Az ösztöndíjrendszer legfőbb részletei:

 

Az ösztöndíjak korai posztdoktori fázisban levő kutatóknak szólnak 2 évre, melyet maximum 10 éves utánkövető szakaszban is támogatnak a brit és az ösztöndíjas hazai intézete további együttműködése érdekében.

A pályázóknak már működő brit intézeti kapcsolattal kell rendelkezniük.

A rendszer finanszírozására mintegy GBP34 millió áll rendelkezésre a következő 5 évre, melynek jelentős része központi költségvetési forrásokból a résztvevő 4 intézmény pályázati rendszereinek finanszírozásra allokált forrás.

Az ösztöndíj összege GBP34,000 évente, melyből GBP24,000 a megélhetési költségek és GBP8000 a közvetlen kutatási költségek fedezetéül szolgál. Az első évben ezeken felül GBP2,000 áttelepülési költségekre is rendelkezésre áll. A maximum 10 éves utánkövető szakaszban évente GBP6,000 összeg áll rendelkezésre a brit kutatókkal való együttműködés támogatására.

 

 

Az ösztöndíjrendszer részletes tájékoztatója a http://www.newtonfellowships.org/ honlapon érhető el. Az első pályázatok beadási határideje 2008. augusztus 4.