2011. évi beszámoló

Beszámoló a Holisztikus Ökológia Szakosztály 2011. évi működéséről

 

A Szakosztály a 2011. évben két ülést tartott. Ezeknek az összejöveteleknek a célja az volt, hogy az üvegházhatású gázok éghajlatváltozásra gyakorolt hatásáról kialakult ellentétes álláspontok képviselői között szakmai párbeszéd alakuljon ki.

 

Az első előadást Tóth Zoltán csillagász és meteorológus
Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa tartotta meg május 17-én, amelynek a címe „Üvegházak a világegyetemben, a planetáris atmoszféra működése és a földi klímaváltozás” volt. Az előadást kifejezetten élénk vita követte, hiszen az előadó megkérdőjelezte az üvegházhatású gázokról kialakított és széles körben elfogadottá vált álláspontot.

 

A Szakosztály második programjára – amelyre július 18-án került sor – meghívtuk Miskolczi Ferenc meteorológust, az üvegházhatású gázokról szóló elméletet kidolgozóját. Ez az összejövetel az előzőnél is egyértelműben jelezte, hogy a természettudományi szempontok és a társadalomtudományi megközelítések között milyen nagy különbségek vannak, és azt is, hogy milyen nehéz egy az egész társadalmat érintő természeti változásról a közös vélemény kialakítása. Szociológia szempontból pedig azért jelentős ez a véleménykülönbség, mert egy különösen fontos területen a társadalmi cselekvést megbéníthatja a szakmai viták miatt kialakuló bizonytalanság.

 

 

Budapest, 2013. április 30.

 

Antal Z. László

elnök