Gazdaságkutató Intézet

http://www.gki.hu/

Székhely:
H-1052 Budapest
Semmelweis u.9.
Tel.: +36-1-318-18-68
Fax: +36-1-318-40-23
E-mail:semm@gki.hu

Postacím:
H-1364 Budapest
Pf. 78.

A gazdaságkutatás Magyarországon jóval több mint fél évszázados múltra tekint vissza. A két világháború között a Gazdaságkutató Intézet Európa szerte elismerést vívott ki magának kitűnő elméleti és gyakorlati szakembergárdájával, színvonalas tanulmányaival.
Az 1968-as gazdasági reform keretében újjászületett Gazdaságkutató Intézet a Központi Statisztikai Hivatalhoz kötődött. Fő feladata az volt, hogy a gazdaság állapotának és a rövid távú fejlődés lehetőségeinek elemzésével segítse a gazdaságpolitika megalapozását, a gazdaság növekedését.
1992 közepén a kormány megszüntette a Gazdaságkutató Intézetet. A volt munkatársak egy része, továbbá bankok, munkaadói érdekképviseletek és 154 neves gazdasági szakértő 1992. októberében létrehozta a GKI Gazdaságkutató Részvénytársaságot. A pénzügyi befektetők helyébe fokozatosan a dolgozók illetve magáncégeik léptek, s 2004-ben már a GKI Rt. vezetői és munkatársai rendelkeznek a részvények több mint 85%-ával.
A GKI Rt. piacvezető a független magyar makrogazdasági elemzések és előrejelzések piacán. Folytatja és megújítja a korábbi Gazdaságkutató Intézet legjobb hagyományait, felhasználja a legújabb külföldi és hazai kutatási eredményeket, alkalmazza az Európai Unióban kialakult módszereket. Kutatásai során alapkövetelménynek tekinti a feltétlen objektivitást. A tények alapján rendszeresen felülvizsgálja és nyilvánosan korrigálja előrejelzéseit. A GKI Gazdaságkutató Rt. folyamatosan megújítja és bővíti tevékenységét, s 2002-re cégcsoporttá fejlődött. Többségi tulajdonában van a:
  • -GKIeNET Internetkutató és Tanácsadó Kft.
  • -GKI Egészségügyi-kutató Intézet Kft.
  • -GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft.
  • -GKI Tanácsadó Kft.

A GKI Gazdaságkutató Rt. árbevétele 2003-ban 350 millió forint, a cégcsoport (nem konszolidált, halmozódásokat is tartalmazó) árbevétele pedig közel 500 millió forint volt.

A GKI Rt. 2004. februárjában ISO9001:2000 minősítést szerzett.