Szirmai V (Ed.): A várostérségi versenyképesség társadalmi tényezői

könyvbemutató
Időpont: 2009. április 23. (csütörtök) 15 óra
Helyszín: MTA Székház, Elnöki Tanácsterem (I. emelet)

Meghívó

Az MTA Szociológiai Kutatóintézet, az MTA Regionális Kutatások Központja, az MTA Településtudományi Bizottság, az MTA Regionális Tudományi Bizottság tisztelettel meghívja Önt 2009. április 23-án (csütörtök) 15 órakor,

a Dialóg Campus Kiadó gondozásában megjelent

„A várostérségi versenyképesség társadalmi tényezői”

című könyv ünnepélyes bemutatójára.

A könyvbemutató helyszíne

Magyar Tudományos Akadémia Székház,

Elnöki Tanácsterem.

(Budapest, V., Roosevelt tér, I. emelet)

A könyvet bemutatják:

Enyedi György közgazdász-geográfus, akadémikus, kutatóprofesszor,

MTA Regionális Kutatások Központja

Tamás Pál szociológus, igazgató,

MTA Szociológiai Kutatóintézet

A bemutatót moderálja:

Szirmai Viktória, a könyv szerkesztője

Program:

A könyv előtörténete.

A szerzőkről néhány szó...

A könyv szakmai bemutatása.

Állófogadás

(Helyszín: Akadémia Klub, Sarokterem)

Szerzők:

Szirmai Viktória az MTA doktora, egyetemi tanár, Széchenyi-díjas szociológus, tudományos tanácsadó, MTA SZKI, MTA RKK

Balogh Eszter PhD, szociológus, SZRVA Baranyai Nóra szociológus, politológus, MTA RKK Baráth Gabriella PhD, geográfus, MTA RKK Borbély Béláné közgazdász, SZRVA Burányi Endre táj- és kertépítész mérnök, PESTTERV Kft. Csizmadia Zoltán PhD, szociológus, MTA RKK Hervainé Szabó Gyöngyvér Dr. Habil, politológus, tudományos rektorhelyettes, Kodolányi János Főiskola Molnár Balázs PhD, terület- és településfejlesztő geográfus, MTA RKK Károlyi János terület- és településfejlesztő geográfus, PESTTERV Kft. Schuchmann Péter kert- és tájépítész mérnök, városépítés -városgazdasági szakmérnök, ügyvezető igazgató, PESTTERV Kft. Szépvölgyi Ákos PhD, terület- és településfejlesztő geográfus, MTA RKK, KDRIÜ Váradi Zsuzsanna terület- és településfejlesztő geográfus, MTA SZKI

„A globalizáció korában a nagyváros, a nagyváros-térség jövője, versenyképességének növelése vagy fenntartása stratégiai fontosságú kérdés.

A nagyvárosok és környezetük kulcsszerepet játszanak a gazdaság dinamizmusában, a versenyelőnyök biztosításában, a várostérség lakói jólétében.

A modern nagyvárosi tér azonban ellentmondásos. A nagyvárosok tereiben nemcsak a gazdasági, társadalmi fejlődés feltételei, a történetileg felhalmozott tudás számos eredménye, a jólétet és a kényelmet biztosító szolgáltatások, a legmodernebb infrastruktúrák, a kulturális örökség, hanem különböző társadalmi problémák is megjelennek.

'A várostérségi verseny-képesség társadalmi tényezői – Hogyan lehetnek a magyar nagyvárostérségek verseny-képesebbek?' című kötetből, a 9 magyar nagyvárostérségben feltárt tudományos eredmények alapján kiderül, hogy milyen összefüggés van a nagyvárosi terek stratégiai jelentősége és a nagyvárosi térben tapasztalt társadalmi problémák között, illetve, hogy miként lehetnek a nagyvárosi terek hosszútávon versenyképesebbek.”