Tomka Béla: Európa társadalomtörténete a 20. században

Könyvbemutató
Időpont: 2009. május 12. (kedd) 15 óra
Helyszín: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Fogadóterem (1088 Budapest, Szabó Ervin tér 1., bejárat a Reviczky utca felől)
Meghívó (word 91 kb)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Szociológiai gyűjteménye

tisztelettel meghívja Önt

TOMKA BÉLA:

Európa társadalomtörténete a 20. században

című könyvének bemutatójára

 
A könyvet bemutatja a szerző, valamint:
Gyáni Gábor, az ELTE Történeti Szociológia Tanszékének egyetemi tanára
 
és Valuch Tibor, az 1956-os Intézet tudományos főmunkatársa
 
 
A helyszínen a könyv kedvezményes áron megvásárolható.

Európa utolsó száz évének társadalomtörténeti áttekintésére hazánkban eddig még senki sem vállalkozott, s meglepő módon a nemzetközi irodalomban is alig tudunk ilyen összefoglaló munkáról. Átfogó céljainak megfelelően e kötet bemutatja a társadalmi változások legfontosabb területeit, mint a népesség és család, a fogyasztás, szórakozás és munka, a társadalmi egyenlőtlenségek és mobilitás, vagy éppen az oktatás és a vallás. A könyv a széles körű és rendszeres ismeretek közlése mellett igyekszik mondandóját izgalmas problémák köré csoportosítani. A sok ilyen kérdés közül csupán néhányat megemlítve: miként vált Európa több országa kiemelt bevándorlási célponttá a század végére? Nőttek vagy csökkentek a jövedelmi egyenlőtlenségek Európa társadalmaiban a század során? Mi volt a szerepük az áruházaknak a fogyasztói társadalom létrejöttében? Mely országok gazdasági fejlődése volt a legsikeresebb és kik voltak a lemaradók? Mi különbözteti meg az európai városfejlődést az amerikaitól? A szerző a történetírás mellett a demográfia, a szociológia, a közgazdaságtan és a politológia eredményeit és módszereit szintén hasznosítja. Eközben kiemelt figyelmet fordít az európai társadalmak sokszínűségének és egységének problémájára, a nemzetközi összehasonlításokra. Így kirajzolódik a kontinensen belüli társadalmi, gazdasági és kulturális eltérések 20. századi alakulása, s ebben a folyamatban Magyarország helye is.

Tomka Béla a Szegedi Tudományegyetem oktatója, tíz könyv és nagyszámú tanulmány szerzője, aki e kötet elkészítéséhez felhasználta széles körű nemzetközi tudományos és oktatási tapasztalatait is.