Családszociológiai Szakosztály

Bemutatkozás

A Családszociológia Szakosztály a hazai családszociológiai kutatások és az ezzel foglalkozó szakemberek számára kíván találkozási és továbbképzési lehetőséget biztosítani. A szakosztály a klasszikus szociológiai irányvonal elméleti, metodológiai és módszertani megközelítései mellett a demográfiai kutatások kérdésfeltevéseit, módszerhasználatát is üdvözli. A vezetőség kiemelt célja, hogy a hazai hagyományok továbbvitele mellett a kapcsolódó nemzetközi kutatások aktuális trendjeit Magyarországon is a kutatók figyelmébe ajánlja, a közösségben ezzel kapcsolatos dialógus folyjon.


Elnöke Szalma Ivett a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia Doktori Iskolájában szerezte meg a PhD fokozatát; disszertációját az első tartós párkapcsolat kialakításáról és a szülővé válásról írta. Jelenlegi kutatási területei a gyermekvállalás meghatározó tényezői, a gyermektelenség jelensége, a homofóbia mérése, valamit a leszbikus és a meleg párok általi örökbefogadás. Korábban dolgozott a Magyar Tudományos Akadémia Szociológia Intézetében és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézetben is, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológiai Doktori Iskolájának a vendégoktatója és a Swiss Foundation for Research in Social Science  Intézet munkatársa.


Titkára Murinkó Lívia szociológus, 2005-ben végzett a Szegedi Tudományegyetem szociológia és amerikanisztika szakán, jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia Doktori Iskolájának doktorjelöltje. Disszertációjának témája a szülői ház elhagyásának időzítése, párkapcsolati környezete és családi háttér szerinti különbségei. 2008 óta a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos munkatársa. Kutatási területei: családszociológia, felnőtté válás, életútkutatás, többszintű regresszió és eseménytörténeti elemzés.