Kvantitatív Társadalmi Dinamika Szakosztály

Bemutatkozás

A Kvantitatív Társadalmi Dinamika Szakosztály célja a társadalmi változás kutatásának interdiszciplináris megközelítése. A téma iránt érdeklődő egyetemi kollégákat, kutatókat és egyetemi hallgatókat foglalja magába. A szakosztály fő tevékenységei közé tartozik, hogy találkozókat, vitákat szervezzen a társadalmi változás elméleti kérdéseiben általában, s a társadalmi innovációk keletkezése, terjedése, a média dinamika, a társadalmi szimuláció és a hálózati dinamika témakörében speciálisan. Tevékenységünk tematikus konferenciát szervezését is magába foglalja.


Elnöke Fokasz Nikosz tanszékvezető egyetemi tanár, MTA doktor. Kutatási területei innovációk diffúziója, társadalmi hálózatok, nemlineáris dinamika a társadalomtudományokban, káosz és fraktálok a szociológiában, politikai klientúra Görögországban. Több könyvet és cikket publikált a társadalmi dinamika témaköréből. Szakmai karrierje elsősorban az Eötvös Loránd Tudományegyetemhez és az Athéni Egyetemhez kötődik. A Magyarországi Görögök Kutatóintézetének igazgatója.


Titkára: Bozsonyi Károly docens, PhD szociológiából. Munkásságában kombinálni igyekszik a szociológiai megközelítést a statisztikus fizika módszereivel. Tanított az ELTÉ-n, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen és a Budapest Kommunikációs Főiskolán. Legutóbbi kutatói munkássága egyebek mellett az öngyilkosságok vizsgálatára fokuszált. Az utóbbi években munkatársaival a magyarországi öngyilkossági ráták elmúl három évtizedbeli szezonális ingadozásait tanulmányozta.