Hernádi Miklós (1944– 2020)

2020-09-28

Miklósról gimnazista koromban hallottam először. Valami nagyon strukturálatlan és persze indulatos dolgot mondtam a közhelyekről. Nagyszerű magyartanárom, Zsóka néni, (néhai Zsuffa Zoltánné) félrefordított fejjel, elgondolkozva nézett, azután levette szemüvegét és azt mondta..."...nézd meg Hernádi közhelyszótárát." Később sokféle művével találkoztam a kulturszociológia, meg a gender körből - mind érdekes volt, de egyik sem érte el a közhelyszótárét, ami egyébként - kiadások számát tekintve is, Miklós legnépszerűbb művének számít máig.


Barátkozni akkor kezdtünk, amikor pályaívének utolsó szakaszában szakmai érdeklődésünk erős átfedésbe került.: zsidó elitekkel kezdett foglalkozni írt két kiváló szakkönyvet, Zsidó írók és művészek a magyar progresszióban, 1860–1945; Noran Libro, Bp., 2010 ; Együtt vagy külön? Magyar-zsidó együttélés a szociológus szemével; Akadémiai, Bp., 2013. Karády 75 konferenciánknak kiváló résztvevője volt.


https://www.youtube.com/watch?v=GCsdDjLmJqA (Csak diszkréten! – Magyar zsidó kommunisták a holokausztról 1944-1974 – Tézisek) , azután Mózes Endre haifai barátunk filoszemitizmus-projektjében is találkoztunk https://youtu.be/9IRA05-GW8A (Zsidó írók és művészek a magyar progresszióban 1860–1945)


Oktondi módon nem ezekkel a könyvekkel hívtuk meg a zsidó témájú könyveket bemutató Goldziher szalon ülésre hanem a "zsidó vicc világképével" , s szalon még új volt (2016) gondoltuk kellene egy könnyebb müfaju beszélgetés. A beszélgetés - az opponenciát vállaló A Gergely Andrásnak köszönhetően jól sikerült, bár Miklós, ( talán stroke utáni állapotban) nem nagyon tudott részt venni benne.


https://archive.org/details/A_zsido_vicc_vilagkepe


Legyen lelke bekötve az élők emlékezetébe.