Szociológiai szemle

Király-Gál Karola – Király Gábor – Miskó Krisztina
2025/1. szám
Methodological Considerations and Reflections of Mental Systems Mapping within an Alternative Food Community
Király-Gál Karola – Király Gábor – Miskó Krisztina
Diszciplínákon átívelő konszenzus támasztja alá, hogy a jelenlegi élelmiszerrendszerek fenntarthatatlan módon működnek és jelentős mértékben hozzájárulnak a globális éghajlatváltozáshoz, a biológiai sokféleség csökkenéséhez és a természetes környezet pusztulásához. Az utóbbi években tapasztalt extrém események ráirányították a közfigyelmet arra, hogy az élelmiszer-ellátás és -fogyasztás megszokott módjai súlyos szocioökológiai kihívásokkal néznek szembe. Tanulmányunk célja, hogy egy valós példán keresztül mutassa be a modellezés technikáját. A rendszertérképezés módszertani családjába tartozó mentális modellezés alkalmas eszköz az olyan complex rendszerek, mint például az élelmiszerrendszerek holisztikus értelmezésére és ábrázolására, ami lehetőséget nyújt a problémák és beavatkozási pontok rendszerszintű összefüggéseinek feltérképezésére. A kutatásba bevont közösség a Gazda-Molnár-Pék hálózat, amely környezetbarát és etikus termesztésből származó kenyérgabonából készült sütőipari termékek előállításával foglalkozó szereplőket foglal magába. A tanulmány empirikus hátterét tíz hálózattaggal készült, direkt elicitációra támaszkodó mentális modell adja. Ezek a modellek a közös alkotás keretében, félig strukturált interjú protokollba ágyazva feltárták azokat a kognitív konstrukciókat, amelyekkel a résztvevők a konvencionális sütőipari értéklánc fenntarthatatlan természetét leírják és magyarázzák, valamint azonosították azokat a kitörési pontokat, amelyek az értéklánc fenntarthatósági átmenetének mozgatórugói lehetnek. Tanulmányunk elsősorban módszertani fókuszú, ennek megfelelően az empíria gyűjtésének és feldolgozásának folyamatát kívánja végigjárni, bemutatva a módszer előnyeit és korlátait, valamint alkalmazásának további lehetőségeit.
Cross-disciplinary consensus indicates that current food systems operate unsustainably and contribute significantly to global climate change, biodiversity loss and environmental degradation. Extreme events in recent years have drawn public attention to the serious socio-ecological challenges facing conventional food supply and consumption patterns. Our study aims to present, through a real-life example, the technique of mental modelling. Mental modelling, which belongs to the methodological family of systems mapping, is a suitable tool for holistic interpretation and representation of complex systems such as food systems, which provides an opportunity to map the systemic interrelatedness of problems and intervention points. The community involved in the research is the Farmer-Miller-Baker network, which includes actors engaged in the production of bakery products from environmentally friendly and ethically produced bread grains. The empirical background for the study is provided by mental models based on direct elicitation from ten network members. These models, developed through co-creation using semi-structured interviews, reveal participants’ cognitive constructs describing the unsustainable nature of the conventional bakery value chain and identify potential leverage points for sustainability transition. Our study focuses primarily on methodology, detailing the process of collecting and processing empirical data, and illustrating the method’s advantages, limitations, and further application possibilities.
Kulcsszavak: mentális modell, közös alkotás, rendszertérképezés, rendszerszemlélet, élelmiszerrendszer
Kulcsszavak angol: mental model, co-creation, systems mapping, systems thinking, food system